Witwassen, criminaliteit en terrorismefinanciering

Witwassen, criminaliteit en terrorismefinanciering

Er is in de afgelopen tijd extra veel publiciteit rondom witwassen, criminaliteit en terrorismefinanciering. Toezichthouders zien dat er nog te veel crimineel geld door de vangnetten van de banken glippen.
Ik ken dit onderwerp van dichtbij uit mijn vorige functie waarin tientallen complexe cliëntdossiers iedere week behandeld werden in zogenaamde cliënt comités. Eén van de oplossingen die nu gehanteerd wordt is het, vanwege de hoge toezichtkosten, uitsluiten van bepaalde economische sectoren. De toezichthouder is hier op tegen omdat het bankstelsel bereikbaar moet blijven voor iedereen, uitgezonderd natuurlijk criminelen. Voor banken is dit de minst complexe manier om minder met crimineel geld in aanraking te komen.

Door de banken is in de afgelopen jaren veel tijd en capaciteit geïnvesteerd om het toezicht te verbeteren, o.a. door onderdelen van het proces te centraliseren en door veel man- en vrouwkracht erbij te zetten.
In onze beleving kan een integraal platform helpen om financiële criminaliteit te bestrijden. Ons Fectfinder platform faciliteert dat alle medewerkers in de hele procesketen samenwerken in één systeem. Bij de bouw van dit platform is de DNB-guidance als uitgangspunt gehanteerd en zijn risicoanalyse (SIRA), KYC, CDD en transactiemonitoring met elkaar geïntegreerd. Op dit moment zijn deze onderdelen bij banken vaak in verschillende systemen en/of afdelingen ondergebracht.

Op basis van onze ervaringen vonden we dat het Fectfinder platform tegemoet moest komen aan de volgende uitgangspunten:
– ervaringen uit het verleden zouden meer benut moeten worden om continu de monitoring regels te verbeteren en false positives terug te dringen (met hulp van artificial intelligence)
– systemen/processen dienen wendbaar genoeg te zijn om snel op nieuwe risico’s in te springen
– systemen dienen divers genoeg te zijn om de grote variëteit aan FEC-scenario’s te behandelen en daardoor te realiseren dat je de kans op het identificeren van signalen (true positives) maximaliseert
– de management informatie moet dusdanig zijn dat je als financiële instelling overzicht hebt op de gehele keten
– het is belangrijk om alle medewerkers die betrokken zijn bij dit onderwerp te laten samenwerken in één integraal platform
– de periodieke risk assessment (SIRA) dient door het platform te worden gefaciliteerd

Deze uitgangspunten zijn allemaal ondergebracht in ons Fectfinder platform en we gebruiken artificial intelligence om de monitoring regels constant te verbeteren en frauduleuze transactie patronen en netwerken te detecteren en analyseren. We werken met een team van medewerkers nog iedere dag aan de verdere uitbouw van het platform waardoor we in staat zijn om met ons Fectfinder platform financiële partijen optimaal te ondersteunen bij het vinden en bestrijden van financiële criminaliteit.
#FEC
#witwassen
#KYC
#AML
#artificialintelligence

Related Posts

Leave a Reply